فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - پیاپی 3 (تابستان 1391)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
پیاپی 3 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صغری افکند، کیان نوروزی تبریزی *، مسعود فلاحی خشکناب، پوریا رضا سلطانی صفحات 7-16
    مقدمه

    همودیالیز در نارسایی مزمن کلیوی، منجر به تحت تاثیر قرار گرفتن همه ابعاد وجودی بیماران و بروز اختلالاتی چون افسردگی می شود.یکی از روش های مطلوب نمودن کیفیت مراقبتدر واحد همودیالیز، بکارگیری الگوی مراقبتی پرستاری می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر «الگوی مراقبتی توانبخشی روانی چند بعدی»بر افسردگی بیماران همودیالیزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهی قبل و بعد است که با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف برروی 35 بیمارهمودیالیزیاز بیمارستان رازی رشت (آزمون) و 35 بیمار همودیالیزی از بیمارستان شهید بهشتی انزلی (شاهد) در سال 1390 انجام شد. مداخله بر اساس«الگوی مراقبتی توانبخشی روانی چند بعدی»با حضور پزشک، پرستار، روانشناس، تغذیه، مددجو و خانواده بصورت تیمی و فراگیرو با در نظر گرفتن ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی هر کدام از مددجویان بطور جداگانه وبمدت سه ماه انجام شد. ابزار گرد آوری شامل پرسشنامه های جمعیت شناسی و سیاهه افسردگی بک «Beck Depression Inventory»بود که قبل و سه ماه بعد از مداخله انداره گیری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و آزمون های آماری توصیفی، تی زوجی، تی مستقل وآنالیز کوواریانس، کای دو و فیشرمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها بین میانگین افسردگی نمونه های پژوهش قبل (11/30 285/8) و بعد از مداخله (20/24 309/10) در گروه آزمون تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با اجرای «الگوی مراقبتی توانبخشی روانی چند بعدی»، تفاوت معنی داری در امتیاز افسردگی بیماران همودیالیزی ایجاد شد، بطوریکه اجرای این الگوی مراقبتی با بهبود وضعیت زندگی بیماران همودیالیزی همراه است.

    کلیدواژگان: الگوی مراقبتی توانبخشی روانی چند بعدی، افسردگی، همودیالیز، پرستاری، مراقبت
  • غلامرضا حریری، فریده یغمایی، منصوره زاغری تفرشی، نزهت شاکری صفحات 17-27
    مقدمه
    پرستاران بزرگترین گروه ارائه کننده خدمات مراقبتی در نظام بهداشت و درمان می باشند. کمبود پرستاران و ترک حرفه در پرستاران، مشکلات بزرگی در خدمت رسانی به بیمار، کیفیت مراقبت و هزینه های درمانی ایجاد کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین برخی عوامل مرتبط با تمایل به ترک خدمت در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی تابع دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درسال 1390انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی، 350 پرستار بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه مشخصات فردی(11 عبارت) و مقیاس پیش بینی ترک خدمتAnticipated Turnover Scale (ATS)) (12 عبارت) در جمع آوری داده ها استفاده شد. شاخص اعتبار محتوا و پایایی ابزار با روش همسانی درونی(80/0 = α) و آزمون مجدد(81/0=r) اندازه گیری گردید. نمونه ها از 12 بیمارستان آموزشی، در بخش و شیفت های مختلف انتخاب شدند و پرسشنامه ها در زمان فراغت از کار پرستاران توزیع و جمع آوری شد. برای بررسی و تحلیل داده ها از نرم افزار 16SPSS- استفاده شد.
    یافته ها
    طبق یافته ها، 88 درصد پرستاران زن بودند، 92درصد مدرک کارشناسی داشتند، دامنه سنی بین 57- 23 بود و 3/48 درصد نمونه ها در بخش داخلی-جراحی مشغول بکار بودند. همچنین نتایج نشان داد که پرستاران تمایل به ترک خدمت در حد متوسط داشتند(35/3 از 5). بعلاوه، بین سن و تمایل به ترک خدمت و نیز بین سابقه کاری و ترک خدمت همبستگی منفی و معنادار بترتیب (114/0- = r) با (034/0 =P) و (158/0- = r) با (003/0= P) وجود داشت. بعلاوه، بین پست سازمانی و تمایل به ترک خدمت(007/0=P) و نوع شیفت و تمایل به ترک خدمت(001/0 =P) همبستگی معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میل به ترک خدمت در پرستاران مورد بررسی نسبت به مطالعات مشابه در خارج از ایران و اینکه طبق پژوهش های قبلی بین میل به ترک خدمت و ترک خدمت واقعی پرستاران رابطه مستقیم برقرار می باشد، این مساله نیاز به توجه بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تمایل به ترک خدمت، پرستار، بیمارستان
  • فاطمه حشمتی نبوی، ربابه معماریان، زهره ونکی صفحات 28-36
    مقدمه
    یکی از موانع موجود بر سر راه اجرای آموزش به بیمار، عدم سازماندهی و نظارت از سوی مدیران بر انجام این فعالیت است. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر اجرای الگوی نظارت بالینی (Clinical Supervision Model) بر نگرش بیماران نسبت به آموزش دیدن توسط پرستاران، رضایت بیماران از آموزش پرستاران و کیفیت ثبت آموزش به بیمار به عنوان پیامدهای اجرای آموزش به بیمار است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی از نوع مقایسه گروه های ایستا است که در آن گروه مقایسه و آزمون با یک پس آزمون با هم مقایسه شدند. نمونه های این مطالعه را 72 بیمار در دو گروه مجزای یکسان سازی شده تشکیل داد. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف انجام شد. الگوی نظارت بالینی در 3 بخش از بیمارستان ثامن الائمه (ع) شهر مشهد و به مدت 6 ماه انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات عبارت بود از: پرسشنامه اطلاعات زمینه ای بیماران، پرسشنامه«نگرش بیماران به آموزش پرستاران “Patients’ Attitude Toward Education by Nurses” و پرسشنامه رضایت بیماران از آموزش پرستاران “Patient Satisfaction From Nurses'' Education”که از طریق مصاحبه تکمیل شدند و چک لیست مشاهده ای»کیفیت ثبت آموزش به بیمار Education” Documentation Quality of Patient بود.. اعتبار ابزارهای پژوهش با استفاده از روش اعتبار محتوا، و پایایی آن ها با استفاده از روش دونیمه کردن و تعیین همبستگی بین ارزیاب ها به تایید رسید. داده ها پس از جمع آوری با استفاده ازنرم افزار SPSSنسخه 11.5 و با استفاده از آزمون های کای دو و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج رضایت بیماران بعد از مداخله آموزش پرستاران افزایش یافت و نتایج، تفاوت معنی داری را نشان داد (P =0/02). بعلاوه، بین کیفیت ثبت آموزش به بیمار قبل و بعد از اجرای مداخله تفاوت آماری معنی داری نشان داد (0001/0=P).
    از طرف دیگر، یافته ها تفاوت آماری معنی داری را بین نگرش بیماران قبل و بعد از مداخله نشان نداد.
    نتیجه گیری
    الگوی نظارت بالینی، با سازماندهی، اجرا و بازخورد می تواند برای ارتقاء دانش و مهارت پرستاران در زمینه آموزش بیماران مفید باشد. پژوهش های بیشتری برای بررسی تاثیر این الگو بر سایر جنبه های عملکرد پرستاری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: نظارت بالینی، آموزش به بیمار، کیفیت ثبت، مراقبت های پرستاری
  • محمد مهربانی، محمد علی حسینی، کیان نوروزی تبریزی، مسعود کریملو صفحات 37-45
    مقدمه
    زخم فشاری یک تشخیص و نیاز مراقبتی مهم پرستاری در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بوده که علاوه بر به تعویق انداختن بهبودی، هزینه های زیادی را به بیمار و خانواده وی تحمیل می کند. مهمترین روش مراقبتی برای این زخم ها پانسمان است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر پانسمان عسل با پانسمان هیدروکلوئید بر ترمیم زخم فشاری بیماران بستری در بخش های ویژه بیمارستان های شهدا و فارابی کرمانشاه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی بالینی 29 بیمار با 40 زخم فشاری درجه 2 و 3 که ویژگی های مورد نظر پژوهشگر را داشتند بعنوان مشارکت کننده در پژوهش انتخاب و پس از همسان سازی بطور تصادفی بر حسب بیمارستان بستری به دو گروه درمان و کنترل تقسیم شده اند (بیمارستان بطور تصادفی و نمونه ها بصورت هدفمند انتخاب شدند). گروه درمان (پانسمان عسل) تعداد 15 بیمار با 20 زخم فشاری در بیمارستان شهدا و گروه کنترل (پانسمان هیدروکلوئید) تعداد 14بیمار با 20 زخم فشاری در بیمارستان فارابی شهر کرمانشاه تحت مراقبت قرار گرفتند. ابزار ارزیابی زخم، مقیاس زخم فشاری (پوش) Pressure Ulcer Scale (PUSH) بود، که در بدو بستری و سپس بصورت هفتگی تا 5 هفته زخم ها ارزیابی و نمره پوش تعیین شده و بعد از مداخله با مقایسه نمرات پوش در دو گروه قبل و بعد و بین گروه ها میزان بهبودی سنجیده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در دو گروه پانسمان عسل و پانسمان کامفیل میانگین نمره پوش نمای نزولی داشته و میانگین هر دو گروه قبل و بعد اختلاف معنا داری نشان داده است (سیر بهبودی با 001/0>P). هرچند که در گروه بیماران پانسمان عسل شیب کاهش نمره پوش تندتر و وضعیت ترمیم بهتری در هنگام مراقبت داشتند، اما از لحاظ آماری بین دو گروه بعد از مداخله تفاوت معنی داری مشاهده نشده و میزان بهبودی زخم تفاوت آماری نشان نداد (15/0P=).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش تاثیر پانسمان با عسل و پانسمان هیدروکلوئید در ترمیم زخم فشاری نتایج مشابهی نشان داده و هر دو در بهبودی زخم فشاری موثر بوده اند. لیکن راحتی تهیه، مقرون به صرفه بودن و طبیعی بودن پانسمان عسل در ترمیم زخم فشاری موجب گردید (با توجه به امکان تهیه آسان در داخل کشور) تا این پانسمان به عنوان گزینه مناسبتر و بهتر در ترمیم زخم فشاری توصیه گردد.
    کلیدواژگان: زخم فشاری، بخش مراقبت های ویژه، پانسمان عسل، پانسمان هیدروکلوئید، کامفیل
  • شادی رضایی، نارملا ربیع راد، زهرا تمیزی، مسعود فلاحی خشکناب، اسمعیل محمد نژاد، محمود محمودی صفحات 46-54
    مقدمه
    آسیب های ناشی از مواجهه با وسایلتیز و برنده و همچنین خون و ترشحات بدن بیمار یکی از خطرات شغلی مهم برای کارکنان بهداشتی و درمانی محسوب می شود که آنان را در معرض خطر تماس با ویروسهای منتقله از راه خون بخصوص هپاتیت B، Cو ایدز قرار می دهد.این مطالعه با هدف تعیین میزان مواجهه های شغلی با وسایل تیز و برنده درکارکنان درمانی شاغل در بخش های اورژانس بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های 89-1386انجام گرفته است
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی از نوع طولی، 991 نفر از کارکنان درمانی شاغل در بخش های اورژانس بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق نمونه گیری سرشماری از اول مرداد 1386 تا پایان تیرماه 1389شرکت داشتند. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم مواجهه شغلی پژوهشگر ساخته با ضریب پایایی 71/0 مشتمل بر 32 سوال در دو بخش اطلاعات جمعیت شناسی و جزییات مواجهه شغلی صورت گرفت. برای تعیین اعتبار ابزار از روش اعتبار صوری و محتوا و برای تعیین پایایی از روش آزمون مجدد استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 16 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که در طی سال های پژوهش از تعداد کل 991 نفر واحد های مورد پژوهش 85/16درصد (167 نفر) دچار مواجهه شغلی با وسایل تیز و برنده شدند(167 نفر گروه مواجهه شغلی و 554 نفر گروه غیر مواجهه شغلی). از نظر نوع وسیله سرسوزن و آنژیوکت به ترتیب با فراوانی 08/55 درصد و 75/22 درصد بیشترین علت مواجهه های شغلی بودند. همچنین بیشترین موقعیتی که افراد دچار مواجهه شغلی شده بودند به هنگام رگ گیری و گذاشتن مجدد سرسوزن به ترتیب با فراوانی 7/24 درصد و 3/23 درصد بود. ارتباط معنی داری بین واحد های مورد پژوهش در دو گروه از نظر متغیرهای جمعیت شناسی بجز سابقه کار با مواجهه شغلی با وسایل تیز و برنده وجود نداشته است.
    نتیجه گیری
    مقایسه نتایج مطالعه حاضر با مطالعات مشابه در سایر کشورها، نشان دهندهاین امر است که بروز مواجهه های شغلی با وسایل تیز و برنده از میزان پایینی بر خوردار است.این امر ممکن است به دلیل عدم گزارش دهی به موقع باشد، لذا پیشنهاد می گردد یک نظام گزارش دهی منسجم مراقبت از مواجهه های شغلی کارکنان بیمارستان طراحی گردد.
    کلیدواژگان: مواجهه های شغلی، وسایل تیز و برنده، اورژانس بیمارستان
  • علیرضا شریعتی، حمید آسایش، حسین نصیری، رامین تاج بخش، مسلم حسام، عین الله ملایی، علی اکبر عبدالهی، قنبر روحی، مهرنوش نیک سیئر صفحات 55-63
    مقدمه
    همودیالیز رایجترین روش درمان جایگزین نارسایی مزمن کلیه به شمار میرود و دیالیز ناکافی سبب افزایش مرگ بیماران میشود. لذا تعیین کفایت دیالیز در این بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است.این مطالعه با هدف مقایسه کفایت همودیالیز در بیماران مراجعه کننده به مراکز دیالیز استان گلستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقایسه ای، تعداد 389 نفر بیمار دیالیزی مراجعه کننده به 8 مرکز دیالیز استان گلستان به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. فرم اطلاعات جمعیت شناسی(7سوال) و پرسشنامه مشخصات ثبت شده در پرونده هر بیمار بر اساس اهداف پژوهش (12سوال) به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد. سطح سرمی BUN در ابتدا و همچنین درپایان همودیالیز به روش جریان خون آهسته از مسیر شریانی اندازه گیری شد. کفایت دیالیز با استفاده از معیار KT/Vو مدل کسر اوره (URR) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین KT/V و URR در مراکز همودیالیز، به ترتیب برابر با 33/1 و22/63 بود. بالاترین میانگینKT/Vمربوط به مرکز دیالیز شهرستان کلاله با 59/1 KT/V = و کمترین آن درمرکز دیالیز آق قلا با 03/1 KT/V= بدست آمد که از نظر آماری این اختلاف بین این مقادیر معنی دار بود (03/0P=). ارتباط معناداری بین KT/Vو زمان همودیالیز در هر جلسه، فاصله سوزن شریانی از سوزن وریدی و جهت تزریق سوزن شریانی-وریدی و سرعت جریان خون وجود داشت(05/0>P).
    نتیجه گیری
    با وجود روش های نوین همودیالیز درمقایسه با گذشته، مراکز دیالیز مذکور دارای کفایت دیالیز نزدیک به حد استاندارد بوده است و می توان با رعایت برخی موارد مانند افزایش زمان دیالیز در هر جلسه، دور پمپ دستگاه، فاصله سوزن شریانی از سوزن وریدی و اصلاح نحوه دست یابی به عروق، کفایت دیالیز را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: نارسایی مرحله انتهایی کلیه، همودیالیز، کفایت دیالیز
  • زهرا حسینی نوده، میمنت حسینی*، فریده یغمایی، حمید علوی مجد، موسی جباری صفحات 64-72
    مقدمه

    با توجه به افزایش حوادث شغلی در بین زنان ایرانی، توجه به نگرش ایمنی به کار به عنوان یک عامل بازدارنده بروز حوادث شغلی اهمیت بالایی دارد. این پژوهش با هدف تعیین همبستگی ویژگی های جمعیت شناسی و نگرش ایمنی به کار کارگران زن کارخانه های مواد غذایی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی–همبستگی، 171 نفر از زنان کارگر شاغل در 4 کارخانه مواد غذایی شهر تهران به روش نمونه گیری مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی جمعیت شناسی و «پرسشنامه نگرش ایمنی به کار» Safety Attitude to Work Questionnaire جمع آوری گردید. اعتبار ابزار با سه روش شاخص اعتبار محتوا (10/92)، نسبت اعتبار محتوا (11/91) و اعتبار صوری و پایایی آن با دو روش همسانی درونی(91/0= α) و آزمون مجدد (94/0=г) تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار بسته آماری برای علوم اجتماعی نسخه شانزده انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشتر زنان کارگر نگرش مثبت در زمینه ایمنی به کار داشتند (3/81 درصد). همچنین آزمون تحلیل واریانس یکطرفه نشان داد که بین تعداد ازدواج و تعداد فرزندان با نگرش ایمنی به کار همبستگی وجود داشت (01/0>P). بعلاوه،استفاده ازآزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان دستمزد و سابقه کاربا نگرش ایمنی به کاربه طورمنفی همبستگی وجود داشت (05/0>P) بطوری که میزان همبستگی بین میزان دستمزد با نگرش ایمنی به کار 15/0-وسابقه کاربا نگرش ایمنی به کار 018/0- بود. بین سایر ویژگی های جمعیت شناسی با نگرش ایمنی به کار همبستگی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به همبستگی برخی ویژگی های جمعیت شناسی زنان کارگر با نگرش ایمنی به کارآنها، نیاز به مطالعات بیشتر در این جمعیت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ویژگیهای جمعیت شناسی، نگرش ایمنی به کار، کارگر زن، کارخانه مواد غذایی
  • نسرین نیک پیما، طاهره اشک تراب * صفحات 73-84
    مقدمه

    رسالت پرستاری حرفه ای، ارایه مراقبتی است که سلامت افراد جامعه و بهبودی بیماران را تضمین کند. تغییرات متعدد در نظام بهداشت و درمان و استانداردهای حرفه ای مستلزم آن است تا پرستاران، به عنوان افراد حرفه ای وارد عرصه خدمات بالینی شده و عوامل موثر بر ایفای نقش های حرفه ای آنان شناخته شود. این پژوهش با هدف تبیین دیدگاه پرستاران درباره عوامل تاثیرگذار بر ایفای نقش های حرفه ای انجام شده است.

    مواد و روش ها

    دراین پژوهش کیفی، تعداد 7 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مختلف بیمارستان های شهر تهران به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. کلیه مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس شده و با استفاده از روش مقایسه ای مداوم و به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظورتایید پذیری داده ها، از روش مرور دست نوشته ها باشرکت کنندگان و همکاران استفاده شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان دادند که شش مولفه؛ ویژگی های فرهنگی–اعتقادی بیمار و خانواده او، امنیت شغلی پرستاران، مدیریت و رهبری، فاصله نظریه–عملکرد، عوامل انگیزشی محیط کار و اعتقادات فردی پرستاران به عنوان عوامل تآثیرگذار بر ایفای نقش های حرفه ای از دیدگاه پرستاران معرفی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد از دیدگاه پرستاران عواملی در ایفای نقش های حرفه ای موثرند که ممکن است باعث تسهیل ایفای نقش های حرفه ای گردند یا از انجام آن ممانعت بعمل آورند. پرستاران، مدیران پرستاری و مسئولان نظام بهداشت و درمانباید با نقش های حرفه ای پرستار کاملا آشنا بوده و با شناخت دقیق عوامل تاثیرگذار بر ایفای نقش های حرفه ای پرستار و با استفاده از یک برنامه ریزی دقیق، مسیر را برای دستیابی به هدف اعتلای سلامت جامعه هموار نمایند.

    کلیدواژگان: پرستاران، نقش های حرفه ای، تحلیل محتوا
|
  • Afkand S., Nourozi Tabrizi K., Fallahi Khoshknab M., Reza Soltani P. Pages 7-16
    Introduction

    Hemodialysis in chronic renal failure, which has affected all aspects of the incidence of disease and disorders such as, depression. One of the ways to have an appropriate quality care in hemodialysis units is to employ nursing care model. This study aimed to determine the effect of multi-dimensional model of psychiatric rehabilitation care on hemodialysis patients who were depressed.

    Materials And Methods

    This study is a quasi-experimental study of two groups before and after the sampling method based on 35 hemodialysis patients of Razi hospital in Rasht (test) and 35 hemodialysis patients from Shahid Beheshti Hospital in Anzali (control). Intervention was based on psychiatric rehabilitation of multi-dimensional model with a doctor, nurse, psychologist, nutritionist, and comprehensive client and family as a team and with consideration of physical, mental, social and spiritual clients separately and each was done in three months. The instruments included a questionnaire for collecting demographic and the Beck Depression Inventory (BDI), which was measured before and three months after the intervention. Then the data were analyzed using SPSS 16 software and descriptive statistical, paired t-test, independent t-test, analysis of covariance, Chi-square and Fisher test.

    Findings

    Data analysis between the mean depression score of samples before (8/285 30/11) and after the intervention (10/309 24/20) group showed a significant difference (p<0/001).

    Conclusion

    The multi-dimensional model of psychiatric rehabilitation care, a significant difference in depression scores in hemodialysis patients is caused, so the implementation of this model of care is associated with better living conditions in hemodialysis patients.

    Keywords: Model of psychiatric rehabilitation, Rehabilitation of multi, dimensional, Depression, Hemodialysis, Nursing care
  • Hariri Gr, Yaghmaei F., Zagheri Tafreshi M., Shakeri N. Pages 17-27
    Introduction
    Nurses are the largest group of health care professionals in health systems. Nurse''s shortage and turnover lead to big problems in care of patients، quality of care and treatment costs. The aim of this study was to determine assessment of some factors related to leave in nurses and their demographic information in educational hospitals of Shahid Behesthi University of Medical Sciences
    Materials And Methods
    In this، descriptive-correlative study، 350 nurses were randomly selected. Personal demographic questionnaire (11 items) and Anticipated Turnover Scale (ATS) (12 items) were used to collect data. Content validity index and reliability were measured by internal consistency (α=0/80) and test- retest (r=0/81). Samples of 12 teaching hospitals and in different shifts were selected and questionnaires were distributed and collected at nurses rest time. Data was analyzed by SPSS-16.
    Findings
    Results showed that 88 percent of nurses were women and 92 percent had a bachelor''s degree. Also they age range was between 57-23 and 48 /3 percent of them worked in medical-surgical ward. Results indicated that nurses had a moderate intent to leave their work. In addition، between age with intent to leave (r= - 0/114) and work experience (r= - 0/158) with turnover، was a negative significant correlation. In addition، there was a significant correlation between organizational level and intent to leave (P= 0/007)، shift and intent to leave (P = 0/001).
    Conclusion
    Given the high turnover of Iranian nurses than similar studies in abroad and according to previous research that showed a direct relationship between intent to leave and the actual turnover of nurses، need more attention.
    Keywords: Intent to leave (turnover), Nurse, Hospital
  • Heshmati Nabavi F., Memarian R., Vanaki Z. Pages 28-36
    Introduction
    Applying proper supervision model is an important factor in promoting the outcomes of the patient education which improves nursing care. The aim of this study was to assess the effect of Clinical Supervision Model on the outcomes of implementing patient education. (Patients’ Attitude Toward Education by nurses، patient satisfaction from nurses'' education and quality of patient education documentation).
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted using static groups'' comparison in which the control and experiment groups were compared by a post-test. Study samples included 72 patients who were matched and assigned into two distinct groups. Clinical Supervision Model was implemented through three steps in 3 wards of Samen-al-Aemme hospital in Mashhad for 6 months. The data were gathered by instruments including patient demographic information، patients’ Attitude toward Education by Nurses Questionnaire، Patient Satisfaction from Nurses'' Education Questionnaire and Quality of Patient Education Documentation check list. Validity of instruments was measured by content validity and reliability by split half and inter-rater. Data was gathered through interview and observation methods and analyzed by SPSS 11. 5 software.
    Findings
    The results showed significant difference in the quality of patient education documentation before and after implementing Clinical Supervision Model (P=0/0001). Furthermore، results showed significant difference between patient satisfaction before and after implementing Clinical Supervision Model (P =0/02). However there were not any significant differences between patients’ attitude toward education before and after implementing Clinical Supervision Model
    Conclusion
    Implementation of Clinical Supervision Model can develop nurses'' knowledge and skills in patient education through organizing، implementing، and feedback. More studies are required in order to assess the effect of this model on other aspects of nurses'' practice.
    Keywords: Clinical supervision, Patient education, Quality, Documentation, Nursing care
  • Mehrabani M., Hosseini M.A., Nourozi Tabrizi K., Karimloo M. Pages 37-45
    Introduction
    Bed sore is an important nursing diagnosis in patients in ICU which delay recovery and increase costs of patients and their family. The best method for bed sores is dressing. The aim of the study was to compare the effect of honey dressing with hydrocolloid dressing on pressure ulcer healing in ICU patients.
    Materials And Methods
    In this randomized clinical trial research، 29 patients with total of 40 pressure ulcers were participated. After selecting the patient based on inclusion criteria، hospitals were divided randomly in two control and intervention groups. Intervention group with total of 20 pressure ulcers were received bed sore care with honey dressing in Shohada hospital and control group with total of 20 pressure ulcers were received bed sore care with hydrocolloid dressing in Farabi hospital. Ulcers state were measured with Pressure Ulcer Scale (PUSH) at the beginning of hospitalization and then weekly for 5 weeks. After intervention by comparing PUSH score in two groups، recovery were measured. Data were analyzed by SPSS.
    Findings
    The results showed that the two groups were statistically similar with regard to baseline and wound characteristics. After 5 weeks of treatment، patients who were treated by honey dressing had similar PUSH tool scores with patients that were treated with hydrocolloid dressing. However، recovery in group with honey dressing was faster، but there was not any significant difference.
    Conclusion
    Results showed that healing among patients that were treated with honey dressing were statistically similar with the comparison group. But easy accessibility، economical and neutrality makes honey dressing treatment as choice for pressure ulcers treatment.
    Keywords: Pressure ulcer, Honey dressing, Hydrocolloid dressing, PUSH
  • Rezaei Sh, Rabirad N., Tamizi Z., Fallahi Khoshknab M., Mohammad Nejad E., Mahmoodi M Pages 46-54
    Introduction
    Today، Needle Stick Injuries (NSI) are very important occupational hazards experienced by healthcare workers lead to exposure to blood-borne viruses especially hepatitis B، hepatitis C and HIV. The aim of this study was to determine needle sticks injuries among heath care workers in emergency medical centers in Tehran University of Medical Sciences hospitals (2007-2010)
    Materials And Methods
    In this descriptive study 991 heath care workers worked in emergency wards in Tehran University of Medical Sciences hospitals were followed for needle stick events from 2007 to 2010. Sampling method was census. Data were collected by a researcher-made questionnaire consisted of 32 questions included demographic variables and NSI included the event that leads to needle stick injuries. Content and face validity and also test-retest reliability (r = 0/71) were measured and data was analyzed by SPSS 16.
    Findings
    The study population reported 167 needle stick injuries during the study period (167 heath care workers exposure group، 554 heath care workers not exposure group). Incidence rate of NSI was 16/85%. Majority of subjects in exposure group were female (50/89%)، married (52/69%) and nurse (53/2 %) and also the mean age was 35/3 6/4. In most cases، needles (55/08%) and vein catheter (22/75%) were responsible for injuries. IV access (24/7%) and recapping of needles (23/3%) were most common action resulted to exposure. There weren''t statistically significant different in demographic variables except working experience between exposure groups and not exposure group.
    Conclusion
    According to the results of this study، incidence rate of NSI among HCWs worked in emergency wards in TUMS less than other studies in different countries. This might be an indication of inadequate reporting. It is suggested that، NSI in hospitals should be managed through obtaining an appropriate reporting system and organizing blood and body fluid exposure surveillance system.
    Keywords: Needle Stick Injuries, Nursing, Hospitals, Emergency wards, Incidence, Job related exposure
  • Shariati Ar, Asayesh H., Nasiri H., Tajbakhsh R., Hesam M., Mollaee E., Abdollahi A., Roohi Gh, Nik Sier M. Pages 55-63
    Introduction
    Hemodialysis has been used as a replacement therapy in patients with end- stage renal failure for several decades. Insufficient and low efficient hemodialysis increases the mortality rate in the patients. The aim of this study was comparison of dialysis adequacy in patient''s that referred to Golestan province hemodialysis centers
    Materials And Methods
    In this descriptive-comparative study 389 patients that have been underling permanent hemodialysis in eight hemodialysis centers of Golestan province were selected as census sampling method. Demographic date form (7 questions) patient registered dates in dossier according to study purpose (12 questions) were used as date gathering tools. Blood samples obtained before and after hemodialysis. Before starting hemodialysis and five minutes after pump stopping، arterial Blood urea nitrogen (BUN) was measured and then KT/V was calculated according to Daugirdas II formula. Statistical tests such χ2، one way ANOVA and post hoc Analysis with Scheffe´ Test were used for data analyses in SPSS 13 environment.
    Findings
    Mean of KT/V and URR in the eight hemodialysis centers of Golestan province were 1. 33 and 63. 22% respectively. Kalaleh hemodialysis center had highest level of KT/V (Mean=1. 59) and Aghala hemodialysis center had lowest level of KT/V (Mean=1. 03) and this difference was statistically significant (P<0. 05). There was statistically significant correlation between KT/V and hemodialysis time، venous and arterial needle distance، venoarterial needle direction and blood flow rate (P<0. 05).
    Conclusion
    The study showed that، hemodialysis efficacy in this province is near to standard and it could be improved with some considerations such as increasing in hemodialysis time، venous and arterial needle distance and needle distance.
    Keywords: End Stage of Renal Disorder, Hemodialysis, Dialysis adequacy
  • Hosseini Nodeh Z., Hosseini M., Yaghmaei F., Alavi Majd H., Jabbari M Pages 64-72
    Introduction

    Due to increase of accident work in Iranian women workers، safety attitude is an important factor at work and it should be considered. The aim of this study was to determine correlation between demographic characteristics and safety attitude of women workers in food factories.

    Materials And Methods

    In this descriptive-correlation study، 171 woman workers were selected by multiphase sampling. Data was collected by 2-part questionnaire of demographic characteristics and “Safety Attitude to Work Questionnaire”. Validity of the questionnaires was evaluated by CVI (92. 10) and CVR (91. 11). In addition، face and reliability were determined by internal consistency (α=0. 86) and test-retest (r=0. 94)).

    Findings

    Result showed that most of the samples had positive safety attitude (81. 3 %). In addition، results showed they also indicated that there is a significant correlation between marriage and number of children with safety attitude to work (P>0. 01). Contrary، there was a negative correlation between salary and work experiences with safety attitude (P>0. 05). Other demographic characteristics did not have a significant relationship with safety attitude (P<0. 05).

    Conclusion

    Due to correlation between some demographic characteristics and safety attitude of women workers، further study is suggested for future research.

    Keywords: Demographic Characteristics, Safety attitude, Women workers, Food factories
  • Nikpeyma N., Ashktorab T. Pages 73-84
    Introduction

    The mission of professional nursing is that guarantee health promotion and recovery of patients. Several changes have occurred in the health care system and professional standards and nurses، as professionals،should pay attention to the changes and identify factors affecting their professional roles. The aim of this study was toclarify the nurse''s viewpoint on factors affecting the professional roles.

    Material And Methods

    In this qualitative research، 7 nurses in various hospitals of Tehran were selected by purposeful sampling and sampling continued until data saturation. Semi-structured interviews were used for data collection. All interviews were recorded and hand written and using the constant comparative method and content analysis were analyzed. Ability to verify data،hand-written overview of the method was used with participants and partners.

    Findings

    Data analysis showed that six components; cultural characteristics - beliefs of patients and his family، nurses'' job security، management and leadership، gap between the theories -practice، motivational factors of work environment and nurses'' personal beliefs were introduced as factors affecting the nurses'' professional role.

    Conclusion

    The results of this study showed that some factors affecting the nurses’ professional roles that may be facilitated or inhibited the professional roles performance، and this requires a detailedunderstanding of the factors facilitating and hindering the nurse''s professional role and planning to achieve health promotion goal.

    Keywords: Nurses, Content analysis, Professional roles